top of page

Doktorlarımızın Dilinden 

Korunmanın yolları

Duş başlığınızı düzenli olarak değiştirin.

Duş başlığına Selva Duş Başlığı Dezenfektan Kitini açın içinden çıkan poşeti duş başlığınıza takın. istenilen ölçüde içine su doldurun beklemeye bırakınız. 

İz Bırakmayan 100%1000 Doğal içerikli Formül

Tüm Yüzeylerde Kullanılabir %0 Parapen-SLS-Klor

SELVA DUŞ BAŞLIĞI TEMİZLEME DEZENFEKTANI 100%1000 DOĞAL FORMÜL Shower Head Cleaning Disinfectant

Tüberküloz hastalığı başlangıcında hafif bir öksürük görülürken, bazen hiçbir belirti de vermeyebilir. Hatta fizikî muayene esnasında hastada hiç patolojik bulgu görülmeyebilir. Buna karşın hastalık belirtileri genellikle şunlardır:

Sırt ve göğüs ağrısı,

Akşamları yükselen hafif ateş,

Gece terlemeleri,

Çabuk yorulma ve halsizlik,

Kilo kaybı,

Boyun bölgesindeki lenf bezlerinde görülen büyüme.

Tüberküloz bağırsak, boşaltım sistemi, bademcik, deri, omurga, böbrek ve karın gibi çeşitli organlar ile sistemleri tutarak farklı klinik tablolar ortaya çıkarabilir. Bu tür organların etkilenmesi ile ortaya çıkan belirtiler genellikle şunlardır:

Karın ağrısı ve karın bölgesinde elle hissedilen kitle,

İshal ve/veya emilim bozuklukları,

Karaciğer ya da dalakta büyüme,

Karın bölgesinde sıvı birikmesi,

Kalça, diz veya kemik gibi eklemlerde iltihaplanma,

Tutulma yaşanan bölgeye yakın olan lenf bezlerinde büyüme


“Duş başlığı kapalı bir ortamda iyice ısınan suyun buharlaşmasıyla sudan hava zerreciklerine geçer. Duşta yıkanan kişinin duş kabininde yıkandığı sırada nefes alarak, havada asılı kalan Mycobacterium'ları- Tüberkiloz verem mikrobu akciğerlere teneffüs etmesi, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.” Bu durum kimler için daha riskli? “Mycobacterium- Tüberkiloz-Verem mikrobu, duş başlığı içinde yaşamını sürdürdüğü sırada, suyun buharlaşması sonucu havada bulunan su damlacıkları içinde taşınır. Bir kişi duş alırken, bu mikrobu içeren su damlacıkları solunum yoluyla vücuda alınır” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, hamileler, yaşlılar ve bir hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin risk grubunda olduğunu, bakterinin yorgunluk, kuru ve inatçı öksürük, yüksek ateş ve soluğun kesilmesine varan klinik durumlara neden olabileceğini belirtti.



Lejyoner hastalığı veya Legionellosisin ciddi bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirtti. Yılmaz, lejyonella zatürresi de denen bu hastalığın, baş ağrısı, ateş, kas ağrısı ve solunum sıkıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

NORMALDE TOPRAKTA YAŞIYOR AMA DUŞ BAŞLIKLARIMIZA KADAR ULAŞIP GİZLENİYOR


Duş başlığı hastalığı olarak da bilinen lejyoner mikrobu, ateş, öksürük ve ishal gibi pek çok semptomu gözler önüne seriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sulhattin Arslan, "lejyoner" mikrobunun duş başlıklarında da bulunabildiğini belirterek, duş başlıklarının temizliğine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.



Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, Duş Başlığı hijyeni ve temizliği iyi yapılmazsa, ’Lejyonella’ adı verilen bir bakteri üremektedir ve klimaya bağlı gelişebilecek en önemli tıbbi problem ’lejyoner’ zatürresidir. Bu durum, kişiyi komaya kadar götürebilecek ciddi bir sürece yol açabilir" dedi.

Belirtilerin ateş, halsizlik, eklem ağrısı, kuru öksürük, balgam çıkarmada zorluk, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, uykuya meyilli olmak olarak açıklayan Dr. Yağbasan, "Lejyoner zatürresi açısından 50 yaş üstündekiler, astım ve KOAH hastaları, bebek ve çocuklar, kanser tedavisi gören hastalar, uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar, organ nakli olmuş hastalar risk altındadır" diye konuştu.


Tüberküloz (verem) hastalığına ilişkin bilinmesi gereken en önemli konuları verem hastalığını Mycobacterium tuberculosisisimli bir mikrop yapar. Özellikle, AIDS hastalığı olan, anti-TNF ilaç kullanan, organ ya da kemik iliği nakli yapılan, uzun süre kortiko-steroid ilaç kullanan, böbrek yetmezliği ve diyabet hastalığı olan, yetersiz beslenen, sigara içen kişiler de verem hastalığı gelişme riski daha fazladır. Verem hastalığının yakınmaları birkaç günde değil, haftalar aylar içinde ortaya çıkar. Tüm vücutta halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, ateş ortaya çıkabilir. Hastalık akciğerleri tutarsa, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, balgamda kan olabilir. Özellikle geçmeyen ve antibiyotiklerle iyileşmeyen öksürükte veremden şüphelenilmelidir.


Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kontamine bir su kaynağı yoksa Lejyoner hastalığı gelişemez. Bakterinin akciğerlere ulaşabilmesinde iki yol olduğu kabul edilir. Genel olarak kabul gören yol, solunum havasına çevresel kaynaklardan bulaşabilen (soğutma-kulelerinin fanları, sprey nemlendirme cihazları, duş başlıkları ve jakuzi, dekoratif fıskiyeler...) Legionella bulunan su aerosollerinin solunmasıdır. Diğer ciddi bulaşma yolu, Legionella içeren suyun aspirasyonu sonucu orofarinkse yerleşmiş bakterinin solunum yollarına geçmesidir. İnsanlardan insana bulaş yoktur...Lejyoner Hastalığı belirtileri nelerdir?

Lejyoner hastalığının inkübasyon periyodu 2-10 gün olmakla birlikte birçok vakada 5-6 günden sonra semptomlar kendini göstermeye başlayabilir. Hastalık erken dönemde ciddi bir gribal enfeksiyon şeklinde başlayıp bunları ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, iştahsızlık, yorgunluk, solunum sıkıntısı, eklem ve kas ağrıları gibi semptomlar takip edebilir. Akut durumlarda vücudun pek çok sistemi etkilenip bulantı, mental konfüzyon, kusma ve hatta renal yetmezlik gelişebilir.



Anasayfa Sağlık Duş Başlığı Hastalığı: Tehlikeli Bir Mikro Bakteri Hastalığı

Duş Başlığı Hastalığı: Tehlikeli Bir Mikro Bakteri Hastalığı

Az bilinen tehlikeli hastalıklardan olan duş başlığı hastalığı tehdit saçmaya devam ediyor. Duş başlığı hastalığı nedir, tedavisi nasıl olur? Duş başlığı hastalığı olarak bilinen hastalık tüberküloz yani verem hastalığını da içerisine alan geniş bir mikro bakteri hastalığıdır. Duş başlığı hastalığına yakalananların tedavisi oldukça sancılı olabiliyor. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca süren bu tedavide antibiyotik kullanımı gerekiyor. Duş başlığı hastalığına karşı tedbir almak için duş başlığını sürekli olarak dezenfekte etmekten geçiyor. Sirke, dezenfektan, çamaşır suyu gibi ürünler kullanılarak belirli aralıklarla duş başlıkları temizlenmelidir.

Sağlık Ekim 25, 2023

Hemen tedbirinizi alın! Duş başlığı hastalığı hayatınızı karartmasın!

Az bilinen tehlikeli hastalıklardan olan duş başlığı hastalığı tehdit saçmaya devam ediyor. Duş başlığı hastalığı nedir, tedavisi nasıl olur? Son dönemlerde enteresan hastalıklara ilişkin bilgiler kamuoyunda yer almaya başladı. Bunlardan birisi da duş başlığı hastalığı olarak biliniyor. Duş başlığı hastalığının etkisinin çok büyük bir tehlike ifade etmesi insanları korkutuyor. Duş alarak temizlendiğini düşünen insanlar duş başlığı hastalığı ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Duş başlığı hastalığı nasıl bir rahatsızlıktır?

DUŞ BAŞLIĞI HASTALIĞI TEHLİKE SAÇIYOR!

Duş başlığı hastalığı olarak bilinen hastalık tüberküloz yani verem hastalığını da içerisine alan geniş bir mikro bakteri hastalığıdır. Bu mikrop duş başlığının içerisine yerleşerek orada çoğalmaya başlıyor. Duş aldıkça insanlar duş başlığından bu mikrobu vücutlarına alıyorlar. Küçük su damlacıkları ile beraber mikrop akciğere kadar girebiliyor.

TEDAVİSİ NASIL OLUYOR?

Duş başlığı hastalığına yakalananların tedavisi oldukça sancılı olabiliyor. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca süren bu tedavide antibiyotik kullanımı gerekiyor. Kullanılan bu antibiyotikler vücudun sisteminde büyük zararlara neden olabiliyor. Bunun için duş başlığı hastalığı için yapılması gereken önleyici tedbirlerin alınmasıdır.

NASIL TEDBİR ALINIR?

Duş başlığı hastalığına karşı tedbir almak için duş başlığını sürekli olarak dezenfekte etmekten geçiyor. Sirke, dezenfektan, çamaşır suyu gibi ürünler kullanılarak belirli aralıklarla duş başlıkları temizlenmelidir. Bu şekilde duş başlığına yerleşen mikroplar yok olacaklardır. Ayrıca doktorlara göre bahçe sulama yapan kişilerin eldiven kullanmaları gerektiği bildirildi.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии

Не удалось загрузить комментарии
Похоже, возникла техническая проблема. Заново подключитесь к интернету или обновите страницу.
bottom of page